Een studentenvereniging is een vereniging voor en door studenten, hierdoor krijg je veel contact met andere studenten en heb je zonder moeite een grote groep vrienden waarbij je altijd terecht kunt. Doordat W.S.V. Ceres de grootste en oudste studentenvereniging van Wageningen is leer je heel veel nieuwe mensen kennen uit verschillende jaren en van verschillende studies. Doordat we maar liefst 45 verenigingshuizen hebben, vinden veel van onze leden snel hun plek in Wageningen. Een studentenvereniging biedt ook veel activiteiten die je niet wilt missen, zoals sport, muziek en feesten. We hebben verschillende soorten sportteams zoals hockey en voetbal, maar ook meerdere bands, onderverenigingen, gezelschappen, jaarclubs en commissies. Er is dus voor iedereen een plek en iedereen kan hier terecht met zijn eigen inbreng.

Historie

In het jaar 1878 is de Landbouw-Sociëteit Ceres in hotel ‘Het Hof van Gelderland’ opgericht. Vanaf 1910 is Ceres landelijk erkent en veranderde zij haar naam in het Wageningsch Studenten Corps. In die tijd konden alleen mannen lid worden van het W.S.C. In 1917 werd de vrouwelijke tegenhanger opgericht: De Wageningse Vrouwelijke Studenten Vereniging.

Begin jaren ’70 zijn het W.S.C. en de W.V.S.V. gefuseerd tot de Wageningse Studenten Vereniging Ceres. Sindsdien is onze vereniging gemengd en kennen we haar zoals deze nu is.

De negen oudste studentenverenigingen van Nederland, waaronder W.S.V. Ceres, hebben zich verbonden in de Algemene Senaten Vergadering. De ASV wordt voorgezeten door de Leidsche Studenten Vereniging Minerva. Leden van Ceres en de andere verenigingen komen regelmatig bij elkaar over de vloer tijdens feesten, lustra, vergaderingen, borrels en andere activiteiten.

Nieuws

Moederdag op Ceres!

Op Moederdag heeft Stichting Durf een high tea georganiseerd voor eenzame ouderen in Wageningen. Aan het begin van de middag begonnen we met een lekkere high tea vol hapjes en heeft de Malacbanda live muziek gespeeld. Ondertussen werden de taarten aangesneden en volgde een quiz waarmee de ouderen een prijs konden winnen! Vervolgens kwam het Jivegezelschap om samen met de ouderen te jiven op muziek. Het was een super gezellige geslaagde middag, waarin iedereen heeft genoten van de gezelligheid!

Een nieuwe keuken!

Sinds 1980 hebben wij bij Ceres al dezelfde keuken. Deze is na een lange periode toe aan een opknapbeurt. Aankomende zomer zal de hele keuken verbouwd worden om tijdens de AID weer heerlijke gerechten te kunnen serveren uit onze gloednieuwe keuken.

Ceres viert kerst met senioren

Op 16 december 2017 heeft Stichting Durf in samenwerking met het Ouderenfonds en de Jumbo een feestelijk kerstdiner voor senioren georganiseerd. De band Malac Banda kwam optreden en er werd een mooi kerstverhaal voorgelezen. Het was een groot succes en Hart van Nederland was er ook bij! Zie het filmpje voor de beelden van het diner (vanaf de 17e minuut).

https://www.hartvannederland.nl/…/20…/16-december-2017-laat/

Ceres loopt voor ALS

Op maandag 21 mei hebben we met een team van de Wageningse studentenvereniging Ceres meegedaan aan de ALS lenteloop. Al een aantal jaar zet de Burleburgh, een mannenhuis van de vereniging, zich in voor deze ziekte. Een belangrijk persoon in dit verhaal is Vincent Cornelissen. Hoewel Vincent aan ALS leidt, zet hij zich volledig in voor de verbetering in behandeling voor ALS-patiënten. Dit vonden wij zo bijzonder dat we met de sportcommissie en Stichting Durf (goedendoelencommissie) van Ceres besloten hebben zoveel mogelijk geld op te halen en mee te doen aan de ALS lenteloop.

Wij zijn jonge studenten met een nog heel leven voor ons, maar beseffen ons allen goed hoe bijzonder het is om “zo eventjes” 5 of 10 kilometer hard te lopen. Ik kan dan ook vanuit de groep spreken dat we ons bevoorrecht voelen om ons voor dit goede doel op sportieve manier in te zetten. Met de vereniging hebben we in totaal ruim 5000 euro opgehaald in een totaalsom van 175 000 euro! We hopen dat hiermee stappen gemaakt kunnen worden in de zoektocht naar de oorzaak van ALS. Het was een sfeervol en goed georganiseerd evenement, niet te vergeten ontroerend. Het geeft een voldaan gevoel wetend dat je hiermee de wetenschap ondersteund en hopelijk ook (aankomende) ALS-patiënten.

Een week op Ceres

Een week op Ceres is nooit hetzelfde, er worden altijd wel speciale feesten of andere leuke activiteiten georganiseerd. Toch heeft een week op Ceres ook een vaste indeling.

Maandag

Maandag is het kroegavond. Je begint de week met heerlijk bijkletsen met de jaarclub. Een jaarclub is een groep mannen of vrouwen uit hetzelfde jaar die op kroegavonden met elkaar eten, borrelen en bijpraten.

Dinsdag

Dinsdag is een rustige avond op Ceres. Het is een avond die iedereen zelf invult, over het algemeen zijn er geen activiteiten op Ceres.

Woensdag

Woensdag is een avond waarop gezelschappen en bands samen komen. Gezelschappen zijn groepen leden mannen, vrouwen of gemengd uit verschillende jaren met dezelfde interesses. Zo zijn er gezelschappen voor mensen die weg zijn van vis eten, toetjes of een lekkere hollandse pot. Daarnaast zijn er vijf verschillende bands met verschillende genres.

Donderdag

Donderdag is de feestavond! We hebben in onze kelder een discotheek die wordt gerund door de commissie Disco Fellisco. Zij beheren de bar, zorgen voor de aankleding en draaien muziek. Er worden soms ook grote themafeesten op Ceres gegeven die altijd druk bezocht zijn. Naast feesten wordt er getraind door de hockeyteams bij WMHC en gerepeteerd door verschillende bands. Na de training of repetitie komen ze vaak een biertje drinken voor €0,50 tijdens het ‘happy hour’ van Fellisco.

 

Vrijdag

Vrijdag staat er een verenigingshuis achter de bar wat zorgt voor veel gezelligheid. Dit is ook de borrelavond van Dispuut Ardjoena. Bovendien vinden een aantal keer per jaar afstudeerfeesten plaats op vrijdag. De vrijdagavond is altijd open voor leden om een drankje te komen drinken, maar er zijn ook leden die ervoor kiezen om alvast naar hun ouders te gaan. Kortom iedere avond is weer anders en altijd leuk!

Een jaar op Ceres

Het begin van het jaar staat in het teken van kennismaken, je leert de vereniging haar leden en bovenal je jaargenoten kennen. Door het jaar heen zullen er verschillende themafeesten zijn zoals het Oktoberfest.

Het kalenderjaar wordt groots afgesloten met het proppenfeest, veel huizen hebben van tevoren een chic kerstdiner.

In de winter vindt de jaarlijkse Ceres wintersport reis plaats, een grote groep leden vertrekt met elkaar naar de pistes om te genieten van de sneeuw.

 

Wanneer het weer beter wordt zullen er verschillende activiteiten georganiseerd worden, zoals ruiteractiviteiten en het jaarlijkse zeilweekend.

Als de Magnolia in bloei staat kunnen de uitnodigingen voor het jaarlijkse gala weer de deur uit. De galacommissie organiseert een prachtige avond op een externe locatie, zodat iedereen in galajurk of rokkostuum kan genieten van een echt gala.

Elk jaar vindt Stupefete plaats, dit zijn drie dagen vol feest gecombineerd met een groots sporttoernooi. Verschillende jaarclubs mogen alle barren op de vereniging versieren en kleden zich in bijpassende thema’s.